Den otevřených dveří 2013!

17. června 2013 – Přibližně 2000 návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít již tradiční Den otevřených dveří na moderních větrných elektrárnách po celé České republice. Reakce lidí zároveň ukázaly, že lidé se začínají s větrníky sžívat a v krajině je přestávají považovat za cizorodý prvek. Akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii v úzké spolupráci s Evropskou asociací pro větrnou energii (EWEA) u příležitosti Světového dne větru.

 

Nejnavštěvovanější lokalitou byla větrná elektrárna u Hatě v Moravskoslezském kraji, která byla do provozu uvedena ke konci loňského roku.

 

„Jsme rádi, že se podařilo navázat na sedmičku úspěšných předešlých ročníků Dne otevřených dveří. Ceníme si zájmu veřejnosti, která se tak na vlastní oči a uši může přesvědčit o tom, jak fungují větrné elektrárny za běžného provozu. Už nyní můžu veřejnosti slíbit, že za rok se může těšit na další novinky a ještě bohatší program,“ říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 
Zájemci o větrné elektrárny se letos mimo jiné dozvěděli, že:
  • v České republice se v současnosti točí větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 260 MW
  • větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 416 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 119 000 domácností. Zároveň ušetřily téměř 8 tisíc vagónů uhlí, které by bylo spáleno při výrobě stejného množství elektřiny v uhelné elektrárně
  • podpora větrných elektráren přijde spotřebitele na necelý 1 haléř v ceně jedné spotřebované kWh. Průměrná domácnost tedy zaplatí za podporu čisté elektřiny z větrných elektráren ročně přibližně 19 Kč (cena 1 l mléka).
  • aktuální výkupní cenou 2,12 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady úspěšně konkuruje některým starším uhelným elektrárnám
V roce 2012 přibyly na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu téměř 44 MW. Mezi nejnovější počiny patří např. větrné elektrárny na Červeném kopci-Rejcharticích, u Hati, Horních Pasek nebo u Andělky.

Drahany

     

Kryštofovy Hamry

     

Protivanov II

     

Stará

     

Věžnice

     

Akce




Partneři