Obnovitelné Německo

21.9.2009 Respekt str. 26 Společnost, Tomáš Lindner


Jak se ekologie stala jedním z pilířů německého hospodářství

Ty tam jsou alespoň v Německu časy, kdy se tolik psalo o neslučitelnosti a souboji mezi ekonomikou a ekologií. Před německými parlamentními volbami, které se uskuteční příští neděli, především sociální demokraté a Zelení lákají příslibem vytvoření dalšího více než milionu pracovních míst v ekologických technologiích do roku 2020. Právě ekologie podle nich má být nejúčinnější cestou z krize.
Ekologický byznys (kromě obnovitelných energií především oblasti úspor energií a tepla, šetrného využití materiálů a nerostů, udržitelné dopravy a udržitelného vodního hospodářství) už dnes zaměstnává přes milion lidí a do roku 2020 se toto číslo podle odhadů minimálně zdvojnásobí. Ekologie se tak stane základem německého hospodářství, dá práci více lidem než tamní proslulé automobilky a strojírenské firmy. Na této předpovědi se dnes shodují například liberální týdeník Wirschaftswoche, ministerstvo pro životní prostředí i členové vedení energetického gigantu RWE.
Nejrazantnější růst přitom očekávají právě podnikatelé v oblasti obnovitelných energií, na kterou se omezíme v tomto článku. Podle studie Green Tech Atlas 2.0, kterou letos v létě představilo ministerstvo životního prostředí, se celosvětový trh v tomto odvětví zvětší ze 150 miliard eur v roce 2007 na dva biliony eur v roce 2020. Německé firmy, které dnes ovládají třetinu světového trhu, z toho budou těžit nejvíce. A jejich úspěch není náhodný.

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři