Rekordní návštěvy u větrných elektráren

13. června 2011, Praha – Více než 3 000 návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít již tradiční Den otevřených dveří u větrných elektráren na celém území České republiky. V rámci oslav Mezinárodního dne větru pořádala akci Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE).

 

Krásného počasí využily tisíce lidí k návštěvě moderních větrných elektráren, které se zpřístupnily na celkem 16 lokalitách. Už šestý rok za sebou měli lidé možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. Informační brožury, balónky, skládačku větrníku, ale především silné zážitky – to všechno si lidé odnášeli po celou sobotu z lokalit, kde byly otevřené dveře elektráren. Zpestřením byly i ukázky práce leteckých modelářů nebo soutěže o ceny.

„Zaznamenali jsme pozitivní reakce a to dokonce i od příznivců jaderné energetiky, kteří se přišli k elektrárnám podívat“, komentoval akci Michal Janeček, předseda ČSVE. „Vesměs všichni návštěvníci vítali formu energetického mixu s důležitým podílem obnovitelných zdrojů. Vítr považují za velmi vhodný zdroj výroby energie a není důvod jej nevyužívat i v České republice“.

Velké procento návštěvníků tvořili lidé z přímého okolí větrných elektráren. Sami oznamovali, že je elektrárna nijak neruší ani hlukem ani svojí vizáží, naopak, že jí berou jako orientační bod při vycházkách a vyjížďkách na kole. Ti, kteří bydlí nejblíže, dokonce hrdě říkali, že jí mají rádi a že je elektrárna jejich.

„Větrníky nám před téměř dvěma roky vyrostly doslova za kopcem a neskrývám, že jsme z nich tehdy příliš nadšeni nebyli. Dnes se dá říci, že člověk zaznamená jen vzdálený pohyb vrtulí. Podobně to vidí i naši sousedi,“ svěřila se rodina z blízké obce, která dorazila k elektrárnám u Věžnice na Vysočině.

„S letošní akcí jsme velmi spokojeni, názory většiny návštěvníků jen potvrzují nedávný průzkum veřejného mínění společnosti Factum, že větrné elektrárny jsou českou společností hodnoceny jako nejbezpečnější a hlavně nejlevnější zdroj energie. Stejně také návštěvníci souhlasí s tím, že větrné elektrárny by se měly využívat v daleko větším měřítku,“ shrnul předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.


Za poslední rok přibyly na území ČR větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu pouhých 20 MW. ČSVE přesto věří, že plán ČR mít ve větru instalováno více než 750 MW do roku 2020, bude splněn.
 

 

Mgr. Michal Janeček

předseda ČSVE

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři