Zájem veřejnosti o větrné elektrárny v ČR roste. Vyšší je i jejich výroba energie.

1. července 2011, Praha – Studenti mají zájem o ekologickou výrobu elektřiny. Školy tak pro žáky organizují u větrných elektráren exkurze. Pozitivně se tak projevují snahy České společnosti pro větrnou energii zaujmout veřejnost pestrou paletou pořádaných akcí. Vzestupný trend má také výroba elektřiny z větrných elektráren. Za první čtyři měsíce vzrostla meziročně o 30 %.

 

Masivní zájem provází letos větrné elektrárny v České republice. Přispívá k tomu zejména pestrá paleta popularizačních akcí, kterými se Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) snaží přiblížit tento nejlevnější obnovitelný zdroj veřejnosti. „Hlavně díky podpoře projektu Zelená energie jsme mohli vytvořit ambiciózní plán desítek exkurzí a přednášek.“ říká předseda Michal Janeček.

Již zaběhnutou značkou jsou Dny otevřených dveří, které každoročně o druhém červnovém víkendu přilákají pod moderní větrné turbíny tisíce fanoušků a zájemců o výrobu energie z větru. Novinkou, která si rychle našla své místo, je program organizovaných exkurzí pro školy. „Z nabídky lokalit větrných elektráren různých provozovatelů, umístěných na našich internetových stránkách, mají školy možnost si vybrat a dohodnout termín návštěvy na kterékoli z elektráren. Program jsme odstartovali na jaře a přivítali třídy z celé republiky. Již nyní se můžeme pochlubit více než 600 návštěvníky a další sjednané exkurze budou po prázdninách následovat,“ vypočítává předseda České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) Michal Janeček.

Současně probíhá také turné přednášek a prezentací na školách všech typů po celé České republice. „Celkem jsme organizovali 16 přednášek pro více než 800 studentů. Pevně věřím, že na akcích tohoto typu mají mladí lidé možnost udělat si skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Přispívá to k boření mnohdy pevně zakořeněných mýtů obestírající výstavbu a provoz větrných elektráren. Naším cílem je, aby se elektrárny staly přirozenou součástí moderní české energetiky. Rovněž se snažíme, aby je za své vzali lidé žijící v jejich blízkosti a také návštěvníci těchto regionů,“ říká Michal Janeček.

Podstatně také roste produkce ve větrných zdrojích na území ČR. Větrné elektrárny vyrobily za první čtyři měsíce letošního roku celkem 131,8 milionu kWh elektřiny. Vyplývá to ze statistik uveřejněných Energetickým regulačním úřadem (ERÚ, www.eru.cz). V meziročním srovnání jde o 30% nárůst. Zároveň tato produkce znamenala pokrytí spotřeby více než 110 tisíc domácností.

 

Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
www.csve.cz


 

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři