Systém natáčení strojovny

V závislosti na směru se natáčí celá celá strojovna včetně rotoru větrné elektrárny. Celá strojovna je usazena na otočové kuličkové ložisko. Vnější klec je přišroubována ke stožáru a na vnějším povrchu je vytvořeno přímé ozubení. Vnitřní klec je přišroubována k nosnému rámu strojovny.
Na nosném rámu jsou elektropohony, které dle pokynů řídícího systému natáčí se strojovnou doprava či doleva. Tyto elektropohony jsou  dle velikosti elektrárny ve strojovně v počtu 2, 4 či 6.
Elektropohon je složen s elektromotoru o výkonou 2 – 2,5kW, několikastupňové planetové převodovky a pastorku.
Tyto elektropohony by ale neudrželi zatížení, které vzníká stále točícím se větrem a otáčejícím se rotorem, což vyvolává gyroskopický moment. Nejčastěji je jako konstrukční řešení použito čelisťových brzd, které po požadovaném natočení zaaretují danou polohu tím, že čelisti
 
Elektropohon natáčení strojovny větrné elektrárny. Elektropohon přišroubován k rámu strojovny, pastorek zabírá do vnější klece otopového ložiska. Tyto pohony bývají na instalovány v počtu 2, 4 či 6.
Elektropohon  natáčení strojovny větrné elektrárny. Jedná se o elektromotor o výkonu 2kW, čtyřstupňovou planetovou převodovku, výstupní hřídel uložený ve válečkovém ložisku a pastorek.
 
 

Education




Partners