Sorry, this article is available only in Czech version.

14.6.2011 Právo str. 15 Jižní Morava - Vysočina, Jana Pechová


Fronty se po většinu soboty tvořily u jindy neprostupných vstupních dveří obřího tubusu jedné ze dvou větrných elektráren u Věžnice na Havlíčkobrodsku. Místo bylo jedním ze šestnácti v celém Česku, kde měly větrníky návštěvní den v rámci Mezinárodního dne větru.
Větrné elektrárny u Věžnice byly postaveny od září do prosince 2009, jejich provozovatelem je společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Každý z dvojice moderních strojů RE power MM92 má instalovaný výkon 2 MW, hmotnost 254,8 tuny, rotor o průměru 92,5 metru a celkovou výšku 126,3 metru. Jedna elektrárna vyrobí za rok elektřinu pro 1500 domácností.
„Kdyby se nás někdo před stavbou zeptal, jestli to tu chceme, byli bychom proti. To víte – šuškalo se leccos, a když člověk nemá zkušenosti, podlehne strachu. Ale všechno to byly nesmysly. Dneska nám větrníky nejenže nevadí, ale slouží nám i jako spolehlivý orientační bod,“ svěřil se Právu manželský pár z Věžnice. Zvěř si prý na vrtule rychle zvykla a srny se k obrům na kopci u lesa chodí klidně pást. A ptáci se otáčejícím se listům zdaleka vyhýbají.
Do kasy obce přinášejí elektrárny 400 tisíc korun ročně, což je zhruba pětina investičního rozpočtu. „A to bez ohledu na to, jestli se točí nebo ne,“ řekl Právu starosta Věžnice Josef Málek (KDU-ČSL). Jednorázový příspěvek investora ve výši 10 miliónů korun i pravidelné roční apanáže jsou pro vesnici se zhruba 400 obyvateli citelným přifouknutím rozpočtu, což je na podobě vsi už dnes patrné.
Podle předsedy ČSVE Michala Janečka se v Česku v současnosti točí více než 100 vrtulí. Vloni vyrobily 335 miliónu kWh elektřiny, což představuje spotřebu téměř 96 tisíc domácností a odpovídá tak například Plzni a Karlovým Varům dohromady.

Media




Partners