Drakiáda pod větrníky 2011

Speciální program nachystaly pro své návštěvníky v sobotu 15. října větrné elektrárny u Věžnice poblíž Polné.
U jednoho z nových moderních strojů po celý den probíhala soutěž o nejlepšího létajícího draka. Připravena byla také prohlídka vnitřního vybavení elektrárny a pro děti i dospělé soutěže o zajímavé ceny. Akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci se společností ČEZ Obnovitelné zdroje a obcí Věžnice. Kompletní informace o výstavbě a fungování nových moderních větrných elektráren u obce Věžnice poblíž Polné, možnost prohlídky elektrárny zevnitř doplněná odborným výkladem specialisty v oboru větrné energie, projekce pásma filmů s tematikou větrné energie a zelených technologií nebo soutěž o zajímavé ceny a především soutěž o nejlepšího létajícího draka – Drakiáda. To byly hlavní magnety, které v sobotu čekaly na návštěvníky větrných elektráren u Věžnice. Akci navíc přijeli podpořit i profesionálové v oboru létajících draků - více o nich na www.draci.net. Nelehkého úkolu vybrat nejlepšího draka a rozdělit ceny mezi děti, které se všechny při pouštění draků velmi snažily, se ujal lektor ČSVE Jiří Špičák, kterého znáte z reportáží o osvětových přednáškách s tematikou větrné energie, s nimiž navštěvuje školy. Cen naštěstí měl k dispozici dostatek, takže žádný malý účastník Drakiády neodešel s prázdnou.
Na akci dorazila z širokého okolí více než stovka obdivovatelů draků a větrných elektráren. „Věříme, že právě formou osobní zkušenosti a možnosti prožít den takříkajíc přímo s větrnými elektrárnami si lidé mohou udělat skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Je to v souladu s naším záměrem, aby se elektrárny staly přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vzali obyvatelé i návštěvníci kraje,“ uvedl ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník.
„Jsme rádi, že provoz větrných elektráren znamená pro nás nejen finanční přínos, ale zvyšuje i celkové povědomí o naší obci u široké veřejnosti,“ podotkl starosta Věžnice Josef Málek.
Větrné elektrárny u Věžnice byly postaveny v období od září do prosince 2009, jejich provozovatelem je společnost ČEZ Obnovitelné zdroje.
Každý z dvojice moderních strojů RE power MM92 umístěných u Věžnice má instalovaný výkon 2 MW, hmotnost 254,8 tun, rotor o průměru 92,5 metru a celkovou výšku 126,3 metru. Dohromady vyrobí za rok elektřinu odpovídající spotřebě všech domácností v blízkém městě Polná.
Celou akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii, partnerem akce je Zelená energie Skupiny ČEZ.
 

 

            

 

           

 

           

 

           

 

           

Akce




Partneři