Hluk větrných elektráren

Ing. Aleš Jiráska

Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích, pracoviště Ústí nad Orlicí
Národní referenční laboratoř pro měření a posuzování hluku v komunálním prostředí

V posledních letech se zejména díky internetu šíří množství zavádějících informací o hluku větrných elektráren (dále VTE). Tyto informace pocházejí zjednodušeně ze dvou zdrojů - případových nebo epidemiologických studií, podporovaných lékaři a následně odpůrci VTE a akustických měření, podporovaných techniky a následně příznivci VTE. Laici, kteří se k hluku VTE vyjadřují, si z těchto zdrojů vyberou podle svého pocitu, tzn. převládá vliv emocí, nikoliv racionálního uvažování. Tento článek si dává za cíl seznámit čtenáře se vztahy mezi hlukem VTE a reakcemi obyvatel a jednotlivými obory, které tyto vztahy zkoumají tak, aby se dokázal ve spleti názorů lépe orientovat a případně kvalifikovaně rozhodovat.


Autor článku pracuje v oboru měření a posuzování hluku ve zdravotnictví, má tedy zkušenosti z obou stran pohledu. Vzhledem k dynamickému vývoji v aeroakustice a pozvolnějšímu ve zdravotních oborech popisuje tento článek současný stav, „state-of-art“, nelze tedy v budoucnosti vyloučit změny, které ovlivní i výroky nebo závěry článku. Čtěte dále zde.

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Větrné elektrárny v ČR




Partneři