Den otevřených dveří větrné elektrárny Kámen

15.6.2011 Havlíčkobrodský deník str. 10 U nás doma, Pavel Šoupal


Kámen – Krásného sobotního počasí využilo přibližně sto padesát návštěvníků, kteří si 11. června nenechali ujít již tradiční Den otevřených dveří na větrné elektrárně Kámen. Už potřetí za sebou měli lidé možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. Pořádající Česká společnost pro větrnou energii akcí zároveň přispěla k oslavě Mezinárodního dne větru, který celosvětově připadá na 15. června.
Informační brožury „Vítr – energie budoucnosti“, balónky, jednoduchou skládačku větrníku, ale především silné zážitky – to všechno si lidé odnášeli po celou sobotu z moderní větrné elektrárny.
Krásný den, který s sebou odpoledne přinesl i tolik očekávaný vítr, nabídl nejen výklad odborníků, ale především bezplatnou prohlídku interiéru větrných elektráren a také pohled na pracující moderní stroj vyrábějící zelenou elektřinu.
Zážitek byl umocněn bohatým doprovodným programem za účasti modelářského klubu RC Modelteam Havlíčkův Brod pod vedením p. Špičáka. Lidé z blízkého okolí, ale i řada těch, kteří projížděli kolem, se na vlastní oči měli možnost přesvědčit, jak větrníky vypadají, a tak si udělat vlastní názor. V novinách tady na Vysočině o tom člověk čte spoustu někdy i negativních věcí, ale skutečnost není v žádném případě tak zlá. Větrná energie zůstává dlouhodobě nejlevnějším zdrojem obnovitelné energie s aktuální výkupní cenou 2,23 Kč/KWh.
Cena silové elektřiny na trhu občas převyšuje výkupní cenu elektřiny z větru.
Závěrem je vhodné ještě poděkovat všem organizátorům a firmám, jež VtE provozují, že umožnili široké veřejnosti navštívit větrné elektrárny, stroje, které jsou příznivé k naší přírodě.
Vždyť každá tato elektrárna dokáže ročně vyprodukovat množství energie odpovídající spálení více jak 120 vagonů hnědého uhlí.

Média




Partneři