Větrné elektrárny byly v sobotu v obležení lidí

17. června 2013 – Přibližně dvě tisícovky návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít již tradiční Den otevřených dveří na moderních větrných elektrárnách po celé České republice. Reakce lidí zároveň ukázaly, že lidé se začínají s větrníky sžívat a v krajině je přestávají považovat za cizorodý prvek. Akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii v úzké spolupráci s Evropskou asociací pro větrnou energii (EWEA) u příležitosti Světového dne větru.

 

Krásného sobotního počasí využily tisíce lidí k návštěvě větrných elektráren, které ve 14 lokalitách otevřely své brány. Už poosmé za sebou měli lidé možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. Pořádající Česká společnost pro větrnou energii akcí zároveň přispěla k oslavě Světového dne větru, který celosvětově připadá právě na 15. června.

 

Informační brožury nebo skládačku větrníku či další drobné dárky, ale především silné zážitky – to všechno si lidé odnášeli po celou sobotu z lokalit v Krušných horách, Jizerských horách, na Vysočině, Drahanské vrchovině a v dalších místech, kde své dveře otevřely zájemcům moderní větrné elektrárny. Hezký a na některých místech i větrný letní den nabídl nejen výklad odborníků, ale především bezplatnou prohlídku interiérů větrných elektráren a také pohledy na pracující moderní stroje vyrábějící čistou elektřinu. K větrným elektrárnám dorazili převážně pozitivně naladění návštěvníci, většina reakcí ukázala, že lidé začínají v tuzemské krajině vnímat moderní „větrníky“ jako jeden z krajinotvorných prvků a postupně se s jejich existencí sžívají.

 

Zřejmě nejnavštěvovanější lokalitou byla větrná elektrárna u Hatě v Moravskoslezském kraji, která byla do provozu uvedena ke konci loňského roku.

 

„Jsme rádi, že se podařilo navázat na sedmičku úspěšných předešlých ročníků Dne otevřených dveří. Ceníme si zájmu veřejnosti, která se tak na vlastní oči a uši může přesvědčit o tom, jak fungují větrné elektrárny za běžného provozu. Už nyní můžu veřejnosti slíbit, že za rok se může těšit na další novinky a ještě bohatší program,“ říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 

Akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii (www.csve.cz) ve spolupráci s European Wind Energy Association (www.ewea.org) u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org), který připadá právě na 15. června.
 

Zájemci o větrné elektrárny se letos mimo jiné dozvěděli, že:


- v České republice se v současnosti točí větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 260 MW
- větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 416 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 119 000 domácností. Zároveň ušetřily téměř 8 tisíc vagónů uhlí, které by bylo spáleno při výrobě stejného množství elektřiny v uhelné elektrárně
- podpora větrných elektráren přijde spotřebitele na necelý 1 haléř v ceně jedné spotřebované kWh. Průměrná domácnost tedy zaplatí za podporu čisté elektřiny z větrných elektráren ročně přibližně 19 Kč (cena 1 l mléka).
- aktuální výkupní cenou 2,12 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady úspěšně konkuruje některým starším uhelným elektrárnám
 

V roce 2012 přibyly na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu téměř 44 MW. Mezi nejnovější počiny patří např. větrné elektrárny na Červeném kopci-Rejcharticích, u Hati, Horních Pasek nebo u Andělky.

 

 

 

Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
 

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři