Sorry, this article is available only in Czech version.

I když jsou ve školství podzimní prázdniny Česká společnost pro větrnou energii přednáší. Ve středu 26.října 2011 měl Ing. Jiří Špičák přednášku o větrných elektrárnách pro skupinu Němců na ISŠ v Sokolnicích. Jednalo se o pedagogy a úředníky státní zprávy zapojené do programu Leonardo. Tento program je podporován Evropskou unií a díky němu jsou vzděláváni pedagogičtí pracovníci z celé EU.
Přednášky se zúčastnilo 9 posluchačů. Překlad zajišťovala paní Čermáková, za jehož bravurní zvládnutí ji patří dík. Představa byla taková, že zrychleně projdeme prezentaci pro studenty středních škol (je asi zbytečné vysvětlovat princip větrné elektrárny) a zastavíme se jen u věcí specifických pro ČR. Obrazový materiál použitý v přednášce nakonec natolik zaujal posluchače, že se začali dotazovat na technické informace o větrných elektrárnách a přednáška, která standardně trvá 1,5 hodiny, se o další hodinu protáhla.
Poté jsem ještě německým pedagogům předvedl model větrné elektrárny, který používáme pro ukázku našim studentům a pedagogům. Tím byli posluchači také nadšeni, takže jsme nakonec strávili nad tématikou větrných elektráren skoro 4 hodiny čistého času.
Největším překvapením pro mne bylo, že i Němce (kde je obor větrných elektráren nejvíce rozšířen z celé Evropy) můžeme překvapit kvalitou přednášky o větrných elektrárnách a modelem větrné elektrárny pro studenty.
 

Ing. Jiří Špičák, lektor ČSVE

 

           

 

                                                            

Events




Partners