Sorry, this article is available only in Czech version.

25.10.2010 Lidové noviny str. 18 Domov, David Tramba

Výdaje běžné domácnosti za elektřinu v příštím roce zřejmě vzrostou jen o 2,5 procenta. Dopad živelné výstavby fotovoltaických elektráren zmírní pokles cen takzvané silové elektřiny.


Zhruba 200 korun si v příštím roce připlatí za elektřinu běžná domácnost, která k vytápění svého bytu či domu nevyužívá přímotopy nebo akumulační kamna. Nárůst způsobený vyšší výrobou energie z obnovitelných zdrojů bude zhruba z jedné poloviny kompenzován poklesem tržních cen takzvané silové elektřiny.
Nárůst ceny elektřiny pro běžnou domácnost se tak bude pohybovat jen okolo 2,5 procenta. Pokud by nezasáhla vláda a neomezila dopad obnovitelných zdrojů do ceny limitem 370 korun za megawatthodinu, zdražení by činilo podle propočtu LN přibližně 7,5 procenta.
Největší dodavatel elektřiny ČEZ zatím o konkrétních číslech hovořit nechce. „Jediné, co lze říci, je, že cena silové elektřiny určitě poklesne,“ zmínil tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ jako jediný dodavatel na webu uvádí, za jakou cenu elektřinu pro své zákazníky nakoupil. Ze zveřejněných čísel vyplývá, že v lednu až září ČEZ energii nakupoval o 6,4 procenta levněji než loni.
Po započtení října, kdy tržní cena elektřiny výrazně klesla, by to mohlo být až o sedm procent méně. Značný vliv zde má posilování české koruny, která je letos o zhruba pět procent silnější oproti euru. Na energetických burzách se totiž obchoduje v eurech.
Konkurenční boj zesílí. Energetický regulační úřad (ERÚ) se neobává, že by k poklesu cen silové elektřiny nedošlo. Postará se o to konkurenční boj mezi dodavateli, kterých je i v případě domácností aktivních nejméně patnáct.
„Kdo bude drahý, přijde o zákazníky, kteří utečou k levnějším dodavatelům,“ uvedl místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček.
Největší část celkových výdajů v případě malých odběratelů tvoří platby za distribuci a přenos elektřiny. Zde cenu určuje regulační úřad, který má závazný ceník vydat na počátku listopadu. Jejich vývoj zatím nechce komentovat. Podle informací LN by se však platby za distribuci a přenos neměly výrazněji měnit.
Nízká cena ještě vydrží. Nízké ceny zemního plynu na krátkodobém trhu a slabý růst ekonomiky. To jsou podle analytiků hlavní důvody, proč ceny elektřiny na energetických burzách pro následující tři roky zůstávají na stabilní úrovni okolo 50 eur za jednu megawatthodinu. Cenu na burzách snižují také další vlivy. „Poptávka pro elektřině klesá vlivem investic průmyslových podniků do energetických úspor a moderních technologií. Cenu snižují také nové instalace obnovitelných zdrojů, které vyrábějí elektřinu s minimálními provozními náklady a vytěsňují tak klasické elektrárny,“ říká analytik skupiny Generali PPF Petr Novák.
Překvapivý je dopad obnovitelných zdrojů do cen elektřiny. Provozní náklady větrných, vodních a solárních elektráren jsou minimální, proto mají přednost před jinými zdroji. Na jednu stranu sice cenu elektřiny navyšují, současně však vytěsňují nejdražší elektrárny na plyn a topné oleje a přispívají tak k poklesu tržní ceny elektřiny.
Skutečnost, že elektrárenské společnosti v zemích Evropské unie budou muset v roce 2013 začít nakupovat emisní povolenky, cenu nenavýší. Hodnota povolenky se totiž v ceně elektřiny projevila již v roce 2005, kdy Evropská komise začala převážnou část povolenek přidělovat zdarma.
„Cena emisních povolenek je již delší dobu do cen elektřiny započítaná. Na růst či pokles cen pro rok 2013 má vliv pouze růst či pokles ceny samotné povolenky,“ zmínil Petr Bártek z analytického oddělení České spořitelny.
Mírný růst cen elektřiny očekávaný v následujících letech souvisí podle analytiků souvisí hlavně s předpokládaným zdražováním emisních povolenek. Bez tohoto vlivu by ceny zůstaly téměř stabilní.

***

SLOŽENÍ CENY ELEKTRICKÉ ENERGIE PRO PRŮMĚRNOU DOMÁCNOST
(cena pro rok 2010 za odběr 2 MWh ročně v korunách)

 

Silová elektřina 2910 Kč
DPH 1663 Kč
Paušál dodavatele 480 Kč
Příspěvek na obnovitelné zdroje 333 Kč
Systémové služby ČEPS 311 Kč
Spotřební daň 56,6 Kč
Za služby operátora trhu 9,5 Kč

Distribuce 4213 Kč

Celkem 9976 Kč

Zdroj: ERÚ

 

Silová elektřina v roce 2011 pokles zhruba o 200 Kč, příspěvek na obnovitelné zdroje v roce 2011 nárůst o 407 Kč.

Ostatní položky ceny elektřiny by se podle informací LN neměly výrazněji měnit.

 

Vývoj cen silové elektřiny na burzách Na pražské energetické burze PXE a na německé EEX se obchodují dodávky elektrické energie na několik let dopředu (ceny v eurech za MWh) * cena k 21. 10. 2009, ostatní k 21. 10. 2010



 

Media




Partners