Sorry, this article is available only in Czech version.

Ing. Jiří Špičák
 

V úterý po Velikonocích, tedy 10. 4. 2012, jsem měl přednášky o větrných elektrárnách na dvou významných středních školách v Ústeckém kraji.
Nejprve jsem dopoledne přednášel na Střední průmyslové škole v Ostrově u Karlových Varů. Byl jsem velmi překvapen, do jak krásné budovy vcházím. Až později jsem se dozvěděl, že se škola v září, tedy na počátku tohoto školního roku, stěhovala to těchto nových prostor. Přednášel jsem pro 2. a 3. ročník, celkově asi 45 studentů. Pro tyto studenty jsou větrné elektrárny vcelku aktuální téma, protože v Krušných horách je vlastně nejvíce instalací těchto elektráren v ČR.
Poté následoval přesun do Chomutova, kde jsem měl v odpoledních hodinách přednášku na Střední škole energetické a stavební. Zde byl o přednášku tak velký zájem, že i místnost přestávala stačit. Byli tam studenti druhého a třetího ročníku. Tato škola je v obnovitelných zdrojích dosti agilní: na škole mají demonstrační malou větrnou elektrárnu, fotovoltaiku i fofotermiku. Na chodbě jsou funkční modely vodní i větrné elektrárny. Dle dotazů po skončení přednášky bylo poznat, že i ve výuce se oboru obnovitelných zdrojů hodně věnují. Dosti často využívají blízkosti větrných elektráren a pořádají pro své žáky exkurze přímo k nim, kde jim odborné informace podávají rovnou technici provozující tyto stroje.
 

           

 

     

Events




Partners