Sorry, this article is available only in Czech version.

17.7.2009 Jihlavské listy, REGION (hm)

 

Kraj loni na podzim vyhlásil dvouletý stop stav výstavby větrných elektráren na Vysočině. Za to jej napadly tři obce, které nyní uspěly s žalobou u Nejvyššího správního soudu v Brně. Kraj zřejmě musí stop stav zrušit.

Obcím Stonařov, Dlouhá Brtnice a Otín vadí změna postoje kraje. Ten prý v Energetické koncepci z roku 2004 počítal s výstavbou 23 větrníků s tím, že právě okolí tří obcí bylo označeno za vhodné. Ovšem loni kraj v Zásadách územního rozvoje (ZÚR) větrníky zastavil.

"Nikdo z nás s není vášnivý příznivec větrné energie, ale čtyři roky jsme jednali s investory elektráren i s veřejností, připravovali se, a najednou kraj vše zmrazil. Tím z nás trochu udělal šašky," uvedl starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký.

Podle něj zmíněné obce sepsaly připomínky k ZÚR, ale ty kraj nepřijal. Proto jim prý zbyl už jen soud. "Soud uznal, že kraj uzávěrou větrníků účelově diskriminuje jeden druh výroby energie na úkor druhé. Nechceme žádné výjimky, požadujeme jen posuzování projektů podle zákona," vysvětluje předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

Krajský radní pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý (ČSSD) ovšem namítá, že obce uspěly jen částečně. "Soud nezpochybnil naše právo výstavbu větrníků regulovat, pouze napadl způsob, jakým jsme to provedli," říká s tím, že plošný zákaz výstavby vrtulí zřejmě skončí, ale i nadále budou muset zájemci plnit přísné podmínky: obce musejí mít elektrárny v územním plánu a každý projekt posoudí krajský úřad. Papírově to kraj vyřeší aktualizací Strategie ochrany krajinného rázu ­ ta měla být hotova koncem roku, ale soud její vypracování uspíší.

Podle Ryšavého za žalobou stojí tlak investorských firem a obce jim pouze dělají "štít". "Obcím nejde o podporu obnovitelných zdrojů energie, ale nejspíš už mají naplánované projekty za peníze, které jim slíbili stavitelé větrníků," domnívá se radní a dodává, že v dokumentu z roku 2004 sice byla řeč o 23 uvažovaných elektrárnách, ale záměrů bylo několikanásobně více.

 

Zpráva včetně následující diskuse je zde.

 

Media




Partners