Sorry, this article is available only in Czech version.

25.11.2010 denikreferendum.cz str. 0 Svět, Roman Bureš

Skupina španělských firem ve středu oznámila, že se pokusí navrhnout a sestrojit největší větrnou turbínu na světě s instalovaným výkonem patnáct megawattů. Prvenství prozatím drží Britové, kteří mají v plánu postavit 10MW elektrárnu.

Skupina španělských firem odstartovala iniciativu na zkonstruování masivní, patnáctimegawattové větrné turbíny, ve snaze vypořádat se s problémy, se kterými se potýká trh na výrobu obnovitelné energie z mořských větrných elektráren.

Španělský výrobce větrných turbín Gamesa ve středu potvrdil, že je hlavním účastníkem projektu nazvaného Azimut, spolu s dalšími jedenácti inženýrskými firmami a dvaadvaceti výzkumnými centry v celé zemi. Dodal, že celý projekt bude v následujících čtyřech letech potřebovat investice v celkové výši pětadvacet milionů euro.

Projekt by měl být dokončen do konce roku 2013. První obří turbína Azimut by měla být vyrobena v roce 2020.

Pokud se španělským firmám podaří turbínu sestrojit, bude mnohem větší než jakákoliv jiná turbína, která je v současnosti v plánu. Prozatím největším větrným projektem na mořské hladině je desetimegawattová Britannia americké společnosti Clipper Windpower, která by měla stát u severovýchodního pobřeží Anglie.

Co do velikosti je Britannii podobný i novátorský britský koncept Aero-generator X, jehož turbína je položena vertikálně. Měla by měřit dvě stě sedmdesát pět metrů při výšce osmdesát metrů s výkonem deset megawatt.

Hlavní odpovědnost za projekt Azimut převezme pět firem: Gamesa, Acciona Windpower, Alstom Wind, Acciona Energía a Iberdrola Renovables. Tyto společnosti budou mít rozdělené úkoly od zajištění aerodynamiky, konverze pohybové na elektrickou energii, kontrukci a údržbu až po zapojení do elektrické sítě.

Projekt je podporován španělským vládním Centrem pro vývoj průmyslové technologie a má pomoci firmám zabývajícím se zelenou energetikou překonat některé finanční a technické překážky, které v současnosti limitují využití větrných elektráren, umístěných na větrných farmách na moři.

„Největšími překážkami jsou dostupnost technologií, financování stavby turbín a dodávka energie na souš,“ prohlásila společnost Gamesa. „A také zmenšení rozdílu mezi cenou a výškou investic nutnou pro postavení elektráren na moři a na souši.“


URL| http://denikreferendum.cz/clanek/7517-spanelske-a-britske-firmy-souperi-kdo-postavi-nejvetsi-vetrnik-sveta
 

Media




Partners