Za větrnými elektrárnami přišly tisíce lidí

Sorry, this article is available only in Czech version.

Asi dvě tisícovky návštěvníků si v sobotu přišly prohlédnout moderní větrné elektrárny na území celé České republiky. Tento den, tedy v sobotu 13. června proběhl u nás 1. Světový den větru, který organizovala Evropská společnost pro větrnou energii EWEA a Světová rada pro energii větru GWEC ve spolupráci se svými národními partnery a organizacemi, kterých bylo více jak 200 z 35 zemí světa. V České republice se tohoto úkolu zhostila Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE). Přečtěte si tiskovou zprávu k této akci.

 

ČSVE, jako dlouholetý člen EWEA, zabezpečila otevření větrných elektráren na celkem 16 lokalitách po celé České republice. Na každé zpřístupněné elektrárně byli přítomni zástupci provozovatele, kteří s ochotou podávali návštěvníkům odborný výklad a umožnili jim prohlídku tubusu VtE. V sobotu byl v ČR lehce nadprůměrný větrný den a tak lidé mohli shlédnout elektrárny pracující v jejich maximálním výkonu. Celé akce se zúčastnilo přes 1800 zájemců.
 

 

Suverénně nejvyšší zájem se koncentroval na větrný park Kryštofovy Hamry v Krušných horách. Oficiální start sestavy 21 strojů si nenechalo ujít na šest stovek lidí. Park o celkovém instalovaném výkonu 42 MW loni ve zkušebním provozu vyrobil množství elektřiny pokrývající celoroční spotřebu 30 tisíc lidí.

 

Návštěvníci byli velice zvídaví, až se i odborní průvodci v elektrárně občas zapotili s odpovědí. Velice zajímavá byla skladba návštěvníků. Dědečkové se svými vnuky. Mladý pár, který přišel pěšky. Po dotazu odkud šlapou, odpověděli: „Tady z toho zeleného baráčku, jak stojí nejblíže k této elektrárně. A žádný hluk s elektrárny nás ve dne ani v noci neobtěžuje.“ Čímž vlastně potvrdili, že v dnešní době jsou již elektrárny velice sofistikovaným strojem, který jen velmi málo zatěžuje své okolí. Našli se i tací, co jeli jen kolem na dovolenou, slyšeli o této akci v rádiu, tak neváhali a odbočili, aby se mohli podívat.
 

 

 

Návštěvníci navíc neodcházeli s prázdnou, zájemci obdrželi novou informační brožuru „Větrná energie současnosti“, čepici a pro děti byla připravena jednoduchá skládanka větrníku.

 

 

Na závěr je vhodné ještě poděkovat všem organizátorům a firmám, jež VtE provozují, že umožnili široké veřejnosti navštívit větrné elektrárny, stroje které jsou příznivé k naší přírodě. Vždyť každá tato elektrárna dokáže ročně vyprodukovat množství energie odpovídající spálení více jak 120 vagonů hnědého uhlí.

 

Events




Partners